Zwemmen 101: een raceplan opstellen
Raceplannen zijn een essentieel onderdeel van zwemmen. Of de race die je nu doet een open waterzwemmen, triatlon, een leuke race na de training of een nationaal kampioenschap is, zwemraceplannen helpen je om beter, sneller en langer te zwemmen. Onthoud altijd: niet plannen is plannen om te mislukken.
Je zwemwedstrijdplan hangt af van het evenement en de afstand die je gaat afleggen. Een zwemwedstrijd van 50 meter vrije slag bij uw plaatselijke club is anders dan een triatlonzwemmen, zwemmen in de oceaan of een nationale finale doen; er zijn echter nog steeds basiscomponenten die van toepassing zijn op elke race en zijn deelnemers.
De essentie van een effectief raceplan
Stel je op aan de rand van het water of achter de blokken. Haal diep adem en ontspan. Je moet op dit punt je emoties onder controle houden en proberen niet te opgewonden te raken. Als je een sprint van 50 meter doet, is het prima om van het blok te exploderen alsof het Jaws-monster je op de hielen zit. Maar aangezien je in een langere wedstrijd of in open water zwemt, kun je niet op volle snelheid naar buiten gaan en dan na 150 meter uitgeput raken. In open water is de kans groot dat je tegen andere zwemmers botst en botst.
In een 200 rugslag zwemmen of 800 vrije slag zwemmen, moet je jezelf tempo en controle geven. Je moet controle hebben over je duiken, trappen, slagfrequentie, ademhalingsritme en techniek. Hoeveel vlindertrappen ga jij doen voordat je boven komt? Wat is je ademhalingspatroon? Streef je naar een sprintfinish voor de sets die je aan het doen bent? Waar moet je beginnen met sprinten? Stel uw landmarkeringen in tijdens open zwemmen om te voorkomen dat u gedesoriënteerd raakt. Zwem met mensen en probeer niet te strijden om positie. Bepaal de breuklijn voor de golven bij het zwemmen in de oceaan om te weten waar de golven te vangen zijn. Is er een stroming? Welke kant gaat het op? Hoe ruw is het water?
Hoe belangrijk zijn raceplannen eigenlijk?
We zouden letterlijk kunnen gaan zitten en een hele pagina met raceplannen voor elke slag kunnen schrijven, maar het is geen one size fits all. Elk raceplan en elke zwemmer is anders. Dit betekent dat het ene wedstrijdplan voor de ene zwemmer niet hetzelfde zal zijn voor de andere. Ter herinnering, hier is een basisraceplan dat u kunt overwegen:
- Duikfase of ontsnappingsfase (wanneer je aan de oppervlakte komt)
- Adempatroon en draaifase
- Fase sprintsectie (indien nodig)
- Afwerkingsfase
Ik hoop dat dit je helpt na te denken over de juiste plannen voor je evenementen. En als je hulp nodig hebt, zou ik graag in meer details treden en de details bespreken.
Voor meer van onze artikelen klik HIER